دستگاه سانتریفیوژ چیست؟
سانتریفیوژ آزمایشگاهی از پر استفاده ترین ابزارهای مربوط به تجهیزات آزمایشگاهی است که همیشه جهت جدا نمودن قسمتها و ذرات سازنده از یک ترکیب محلول مورد استفاده قرار میگیرد . این وسیله با کمک نیروهای گریز از مرکز و با سرعت زیاد ، نمونه آزمایشگاهی را در راستای جداسازی به دوران در می آورد.
شیوه کار این وسیله به شیوه ای میباشد که با قرار دادن نمونه، داخل لوله سانتریفیوژ، وسیله با سرعت ثابتی آغاز به دوران می نماید و نمونه را به طرف بیرون سوق می دهد تا جایی که به طور افقی قرار گیرد. در این شرایط نیروی گریز از مرکز تلاش در حرکت و راندن مایع بر خلاف مرکز سانتریفیوژ را دارد و این عمل موجب جدا سازی ذرات بزرگتر از محلول می گردد به شیوه ای که در حالت متوقف نمودن وسیله ذرات سنگین تر در بخش بیرونی به شکل جدا شده از محلول باقی می مانند.
در موقع کار با سانتریفیوژ دقت نمایید که وزن، سایز و صورت لوله ها برابر همدگیر مساوی با هم باشند یا به اصطلاح بالانس باشند چون اگر به بالانس دقت کافی نداشته باشید و رعایت نشود سبب خراب شدن شافت و زغال دستگاه خواهد شد در پایان مواد به طور مناسب ته نشین نمی گردد و سبب به وجود آمدن آئروسل های عفونی خطرناکی می گردند . اگر زمان فراوانی از سانتریفیوژ بدون استراحت دادن به آن استفاده نمایید سبب افزایش یافتن گرمای آن شده و به خصوص در دورهای زیاد موجب همولیز و تبخیر شدن نمونه یا مایع داخل وسیله خواهد شد.
سانتریفیوژ وسیله ای میباشد جهت جدا نمودن مواد مخلوط (به طور معمول محلول ها ) برای دسترسی به قسمت های تشکیل دهنده آن در آزمایشگاه. در دستگاه سانتریفیوژ نمونه های بیشتر مایع داخل محفظه های استانداردی قرار می گیرند. موتوری که داخل وسیله تعبیه گشته آغاز به گرداندن چرخشی شفتی می نماید که این محفظه ها به آن متصل می باشند. در راستای دوران سریع این محفظه ها که روتور نام دارند، نیروی گریز از مرکز به وجود می آید و این نیرو سبب می گردد تا ذرات سنگین تر اجزاء مخلوط به طرف پایانه محفظه حرکت نمایند و به همین صورت با لایه های مجزا روی هم تشکیل می گردند.